tisdag 10 juni 2014

Ny seriestruktur 14/15

En överenskommelse har träffats mellan SHL:s och HockeyAllsvenskans styrelser där vi tillsammans utformat en helhetslösning för utveckling av svensk elitshockey.
I upplägget ingår nya modeller för framtida kvalsystem, förändrade kriterier för elitlicens avseende ekonomi och arenor och en större samverkan mellan SHL och HockeyAllsvenskan i sportsliga och andra frågor.
När det gäller de kommande årens kvalmekanism har SHL och HockeyAllsvenskan haft ett uppdrag från Svenska Ishockeyförbundets styrelse med mandat att utforma ett nytt system och vi har enats om följande upplägg:
  • SHL spelas således 2014/2015 med 12 lag och HockeyAllsvenskan med 14 lag liksom idag.
  • Både SHL och HockeyAllsvenskan spelas med 14 lag vardera fr o m säsongen 2015/2016.
  • Kvalificering till SHL från och med säsongen 2015/2016 ska ske enligt bifogad modell.
  • Nya och reviderade kriterier för elitlicens till SHL och HockeyAllsvenskan införs till säsongen 2015/2016. Den slutliga utformningen av dessa kriterier ska diskuteras under våren 2014 och vara klara till säsongen startar.
Kvalserien säsong 2013/2014
Kvalserien säsong 2013/2014 spelas som planerat. De två lag som placerar sig etta och tvåa i Kvalserien spelar i SHL nästa år. Aktat att klubben även klarar de licenskrav som finns idag.
Kvalserien säsong 2014/2015
Från säsongen 2014/2015 förändras kvalificeringen till SHL. Ett playoffsystem införs och SHL kommer att utökas till 14 lag enligt följande modell:
Final ”HockeyAllsvensk Mästare” - vinnaren till SHL
Seriesegraren i grundserien HockeyAllsvenskan mot 2:an i grundserien HockeyAllsvenskan. Finalen avgörs i en matchserie bäst av 5. Vinnaren till SHL. Förloraren till Direktkval till SHL.
Slutspelsserien
Slutspelsserien spelas som en enkelserie med lag 3 till 8 från grundserien HockeyAllsvenskan. Vid lika poäng räknas inbördes resultat. Lag 1-3 till Direktkval till SHL.
Direktkval till SHL
Förloraren från HockeyAllsvenska finalen, lag 1-3 från Slutspelsserien och 2 lag från SHL möts i Direktkval till SHL i en matchserie bäst av 7. Segrarna till SHL. Förlorarna spelar i HockeyAllsvenskan kommande säsong.
Kvalserien säsong 2015/2016
Från säsongen 2015/2016 spelas ett play off där Hockey Allsvenskan spelar fram 2 lag som spelar mot lag 13 och 14 i SHL i en matchserie bäst av 7 där de 2 vinnande lagen spelar i SHL.
Final ”HockeyAllsvensk Mästare”- vinnaren till Direktkval till SHL
Seriesegraren i grundserien HockeyAllsvenskan mot 2:an i grundserien HockeyAllsvenskan. Finalen spelas bäst av 5. Vinnaren till Direktkval till SHL mot 14:e lag i SHL. Förloraren till Playoff.
Slutspelsserien
Slutspelsserien spelas som en enkelserie med lag 3 till 8 från grundserien HockeyAllsvenskan. Vid lika poäng räknas inbördes resultat. Segraren till Playoff.
PlayOff
Förloraren från HockeyAllsvenska finalen och segraren från Slutspelsserien möts i PlayOff i en matchserie bäst av tre. Segraren till Direktkval till SHL. Förloraren spelar i HockeyAllsvenskan kommande säsong.
Direktkval till SHL
HockeyAllsvenska mästaren möter lag 14 från SHL i en serie om bäst av 7. Segraren i PO möter lag 13 från SHL i en matchserie bäst av 7. Segrarna i Direktkval till SHL spelar i SHL kommande säsong och förlorarna spelar i HockeyAllsvenskan.
Kommentarer: 
- Vi är från SHL:s sida mycket nöjda med samarbetet tillsammans med HockeyAllsvenskan att hitta ett system som är bra totalt sett för svensk elithockey, säger Jörgen Lindgren VD för SHL. Och vi skapar den utveckling vi vill ha för SHL som liga, ett arbete som påbörjades i somras med namnbytet och en ny vision ”den totala sportupplevelsen” och förändringen med play-in för slutspelet.  
-  Det nya kvalupplägget är en del i ett utvecklingsprogram för att förnya och stärka svensk klubbishockey. Det är resultatet av ett nytt samarbetsklimat mellan SHL och HockeyAllsvenskan byggd på en grundläggande intressegemenskap. Med detta tar vi ett gemensamt och samlat grepp om de långsiktiga utmaningar som elithockeyn står inför, säger Stefan Bengtsson, VD i HockeyAllsvenskan.
-  Den modell till kvalsystem som arbetats fram av klubbarna i SHL och HockeyAllsvenskan ser vi som ett ytterligare steg att stärka och utveckla svensk elitishockey. Med det framtagna förslaget kommer vi även se över hur det påverkar våra övriga seriesystem, säger Christer Englund förbundsordförande Svenska Ishockeyförbundet.


Läs mer
HockeyAllsvenskan - Ny seriestruktur 14/15  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar